Hvad er forskellen ?

Hvordan adskiller Yerba Mate sig fra Argentina, Brasilien og Paraguay?

 

Yerba mate fra Argentina

En af de mest populære drinks i hele Sydamerika, yerba mate (alias Ilex paraguariensis-planten) er nu et verdensomspændende fænomen. På dette tidspunkt er der en god chance for, at du ved, hvad yerba mate er, og der er en god chance for, at du sikkert også har prøvet yerba mate te!

Hvad du måske ikke ved er, at der er forskellige varianter af yerba mate, som kommer fra forskellige regioner i Sydamerika. Er din yerba-kammerat fra Argentina, Brasilien, Uruguay eller Paraguay? Dette er vigtigt at vide, da yerbaens oprindelse kan påvirke teens konsistens/tekstur, smag, lugt, styrke og effekter!

Fortsæt med at læse for at lære mere om forskellene mellem de forskellige typer yerba mate, og for at finde ud af, hvilken du bedst kan lide!

 1-2-3 på Yerba Mate Tea

Yerba mate er en af ​​de mest populære drinks, der kommer fra Sydamerika. Plantens blade, stængler og kviste behandles, hvilket giver en lækker yerba mate-te. Nogle mennesker laver stadig yerba mate-te derhjemme, mens andre drager fordel af drikkeklare Yerba Mate drikkevarer.

Yerba mate er lidt anderledes i de forskellige yerba-producerende regioner i Sydamerika. Dette betyder, at yerba mate-teen vil have varierende farve, smag og styrke afhængigt af teens oprindelsesland.

Der er også forskellige måder at tilberede yerba mate-te på i de forskellige sydamerikanske lande. De 4 hovedtyper af yerba mate er argentinske, paraguayanske, uruguayanske og brasilianske.

Argentinsk Yerba Mate

Argentina yerba mate er sandsynligvis den mest populære type yerba mate, og den mest almindeligt importerede mate til Canada og USA. Argentinsk yerba mate kan være stærk eller mild og varierer i smag. Denne type yerba mate har typisk mange blade og kviste og stængler. Argentinere har også en tendens til at tilføje krydderier, urter og endda appelsinskal til deres te for at ændre smagen.

Argentinere har en tendens til at drikke yerba mate fra en kalabasgræskar ved hjælp af en bombilla (metalhalm) for at filtrere nogle af de større stykker yerba fra. Yerba mate tilberedes typisk derhjemme ved at bruge kogende varmt vand fra en kedel. Hvis du er nybegynder, der gerne vil brygge yerba mate-te derhjemme, er argentinsk yerba sandsynligvis din bedste mulighed, da den er den nemmeste at tilberede og uden tvivl har den bedste smag.

Paraguayansk Yerba Mate

Paraguayansk yerba mate ligner argentinsk mate med hensyn til tekstur og konsistens, med mange kviste, blade og stængler, der udgør te blandingen. Smagen af ​​paraguayansk yerba mate er meget mere fed og kompleks sammenlignet med andre teer og kan omfatte sød, bitter, salt og endda sur smag. I sig selv er paraguayansk yerba mate bestemt en erhvervet smag.

På grund af den komplekse smag af paraguayanske yerba mate findes der en version af drikken kaldet tereré (landets nationaldrik), som er meget sødere og mere appetitlig. Det er nemt at lave denne drink: først brygger du teen, derefter tilføjer du frugtjuice (og måske også sukker), og så nyder du! Vigtigere er det, i modsætning til den argentinske metode til at tilberede makker, har paraguayansk makker en tendens til at blive tilberedt med koldt vand i stedet for varmt vand. Mange paraguayanere spiser mate fra en hornet kop kaldet en guampa.

Brasilianske Yerba Mate

Brasiliansk yerba mate, også kaldet Chimarrao eller Erva mate, består af næsten neon grønt udseende støv fra fint formalede blade. I modsætning til andre lande, der har tendens til at ælde deres yerba mate, er brasiliansk yerba mate frisk, derfor den lyse farve på den løse te.

Sammenlignet med de tre andre yerba mate teer beskrevet ovenfor, er brasiliansk yerba mate den sværeste at sammenligne på grund af dens støvlignende konsistens.

Bortset fra vanskelig forberedelse er brasiliansk yerba mate uden tvivl den bedste smag af de tre. Denne type yerba mate indtages normalt i et kalabasgræskar, der er større og har en rundere form sammenlignet med græskar fra andre lande.

Derudover har brasilianske yerba-drikkere en tendens til at bruge en bombilla med et mindre filter for at undgå at få strået tilstoppet med yerba.